16 december 2017
Het zal niemand ontgaan zijn dat het Stedelijk Museum in Amsterdam haar basiscollectie heeft verplaatst van de oudbouw naar de nieuwbouw, die daarvoor weer is aangepast door het bureau van Rem Koolhaas. Stedelijk Base. Vanochtend was tussen 9 en 10 uur de mogelijkheid voor vrienden van het Stedelijk alles eens rustig te bekijken. 
Het was vroeg, dus daar kan het ook aan gelegen hebben, maar ik voelde me een beetje als het jongetje op de foto van Diane Arbus hierboven. Het is veel en vol. Het is ook heel mooi en tegelijkertijd voelt het erg oppervlakkig. En daarom vind ik het zo geslaagd. We leven in een tijd waarin alles snel geconsumeerd wordt, we naar een tv-serie kijken terwijl we online winkelen, terwijl we appen met de buurman. Base van het Stedelijk vertaalt die manier van kijken in deze opstelling. 
Kunst kan nog steeds ontwrichten en choqueren bleek vanochtend, er waren museumbezoekers die nog net niet stonden te schreeuwen van verontwaardiging. "Het is een schandaal dat deze prachtige schilderijen getoond worden in dit ratjetoe van troep", "De kringloopwinkel om de hoek ziet er nog beter uit" brieste een ander. 

You may also like

Back to Top