Het Royal Pavilion in Brighton wil ik al bezoeken sinds ik er de eerste keer foto's van zag; een compleet hysterisch gebouw van een Engelse prins aan zee, dat zijn drie van mijn favoriete dingen in een. Het was nog veel gekker dan ik me had voorgesteld; geen oppervlak is onbewerkt en stijlen uit heel Azië worden door elkaar gebruikt. Fantastisch, letterlijk!
Nog veel gekker dan het interieur is de man die het heeft gebouwd, Prince Charles IV, the Pleasure Prince, Prince of Wales, en later Prince Regent. Charles vond het in Londen saai, want er werd te veel op hem gelet en daarom bedacht hij dat hij een buitenverblijf in Brighton nodig had. Hij trouwde daar met een vrouw die al drie keer eerder getrouwd was en bovendien katholiek was. Hij maakte hoge schulden, zie de interieurs van het paviljoen, en at zo veel dat hij op een gegeven moment geen trap meer op kon. De koning vond het op een gegeven moment genoeg en in ruil voor het afbetalen van de schulden moest Charles IV met een Duitse prinses trouwen die voor nageslacht zou gaan zorgen. De eerste keer dat Charles en Caroline van Brunswick elkaar zagen zei Charles: "I am not well. Pray, get me a glass of brandy." Ze hebben hooguit vier keer het huwelijksbed met elkaar gedeeld en kregen wonderbaarlijk genoeg een dochter, Prinses Charlotte. Zij was wel heel geliefd, maar stierf helaas bij de geboorte van haar zoontje. Daarom werd Victoria uiteindelijk koningin van het Verenigd Koninkrijk. 
Princess Caroline reisde over het vasteland met haar Italiaanse minnaar en een geadopteerd jongetje. Bij de kroning van Charles IV stond ze op de deur van Westminster Abbey te bonzen, maar ze mocht niet binnenkomen. Een paar weken later was ze dood. 

Maria Fitzherbert en haar man de Prince of Wales

Queen Caroline of Brunswick

Over Queen Caroline: "The first thing I saw in the room was a short, very fat, elderly woman, with an extremely red face (owing, I suppose, to the heat) in a girl’s white frock looking dress, but with shoulder, back, and neck, quite low (disgustingly so) down to the middle of her stomach; very black hair and eyebrows, which gave her a fierce look, and a wreath of light pink roses on her head…I could not bear the sort of whispering and talking all round about…” 
Er mocht binnen weer eens niet gefotografeerd worden. Deze keer omdat er stukken uit de Royal Collection tentoongesteld worden. Ik heb de catalogus gekocht en die gefotografeerd.

You may also like

Back to Top