Naast de normale seizoenen als zomer en herfst heb je in Londen het traditionele seizoen, de periode dat de adel in de stad verbleef en niet op hun landerijen. Het hoogtepunt van dat seizoen viel in juni en juli en dat zie je nu nog steeds met de opening van de Summer Pavillion bij de Serpentine Gallery in Hyde Park, Wimbledon, de Summer Exhibition van the Royal Academy, Ascot etc. Er is nog een extra seizoen bijgekomen dat de eerste week van oktober begint met Frieze Art Fair en de PAD interieurbeurs. Tate Modern opent die week haar installatie in de Turbine Hall en alle galeries hebben nieuwe tentoonstellingen. Met als gevolg dat iedere kunstliefhebber die week in Londen is. Mijzelf incluis :)
Eerst moest Londen verkend worden natuurlijk, er zijn een aantal nieuwe winkels geopend. Petersham Nurseries uit Richmond heeft een gigantisch pand in Covent Garden omgetoverd tot winkel/bloemist/traiteur/restaurant. The shop at Bluebird Garage (een enorme multibrand winkel op King's Road) is verhuisd naar Covent Garden en is meteen een stuk braver. En ik heb de winkel van Matches Fashion op Carlos Place bezocht, dit ligt om de hoek van Mount Street (veel nieuwe designer winkels) en tegenover The Connaught Hotel en ook vlakbij het net verbouwde Annabel's. Onderweg naar Matches Fashion liep ik langs Annabel's en de portier riep iets naar mij en ik lachte maar semi-vriendelijk en riep "jaja", want ik was superbenieuwd naar dat Carlos Place-gebeuren. Stomstomstom! Want misschien wilde die portier me wel rondleiden en bij Annabel's kom je niet zomaar binnen.
Een paar van mijn favoriete dingen op Frieze. Ik heb niet alles gefotografeerd wat ik mooi vond, want dan was ik daar nu nog. Plus deze beurs is de leukste plek ter wereld om mensen te kijken en ook om gesprekken af te luisteren. Wat een fantastische beurs!
Eindelijk heb ik Kenwood House in Hampstead bezocht. Dit buitenhuis werd in de achttiende eeuw in opdracht van William Murray 1st Earl of Mansfield opgeknapt door Robert Adam. Een paar jaar geleden zijn de belangrijkste Adam-ruimtes opnieuw geschilderd in de originele kleuren. Ik hou van een beetje kleur, maar ik vond het erg zoetsappig. De kleuren in de Adam-ruimtes in Syon Park vond ik veel mooier, daar zat de originele verf op de muur, vergrijsd door de tijd. Maar niks dan goeds verder over William Murray, hij was heel belangrijk in het afschaffen van de slavernij en heeft de onwettige dochter van een neef opgenomen, Dido Belle.
Kenwood House heeft een grote collectie belangrijke schilderijen dankzij twee donaties. Ik vond de "minder belangrijke" donatie het interessants, deze bestond  uit Jacobean (vroeg zeventiende eeuws) portretten met prachtige details in stofuitdrukking.
En iets anders wat al jaren op het te-bezoeken-plekken-in-Londen-lijstje stond, het Sir John Soane's Museum. Je mocht niet fotograferen, jammer, want ik heb zelden zo'n fotogeniek huis gezien. Sir John Soane was een architect met praktijk en museum aan huis, verzamelde van alles en kon niks weggooien. Hij heeft het huis aan de staat geschonken met als voorwaarde dat alles zo bewaard moest blijven. Fantastisch! Ga ik ook doen. Vooral de privé ruimtes die open waren (volgende keer doe ik een rondleiding, want ik wil zijn slaapkamer toch ook zien) gaven het gevoel hoe benauwd en bedompt het toen in huis moet zijn geweest. Maar daar heb ik dus geen foto's van...

You may also like

Back to Top