Dit is een kamer ontworpen door binnenhuisarchitect Grandpierre voor Prince de Brancovan vlak na de Tweede Wereldoorlog in Parijs

In de cursus History of Interior Decoration kregen we de vrije opdracht om voor een beroemdheid een kamer in een appartement met uitzicht op Central Park in New York in te richten. Geïnspireerd door de 18de eeuwse Madame de Récamier heb ik voor Tilda Swinton een salon ontworpen. In die kamer kamer kan Tilda 's avonds bijeenkomsten organiseren met acteurs, schrijvers, activisten en ontwerpers om ideeën uit te wisselen en lange gesprekken te voeren zonder de afleiding van het moderne stadsleven. 
De kamer die zich rechts in de hal bevindt, is een vierkante ruimte met één raam dat uitkijkt over Central Park. Om de kamer een aangename, intieme sfeer te geven, wordt deze omgetoverd tot een tent.  De tent kamer was in de mode in de Empire (Mme de Récamier's tijd). In deze specifieke ruimte wordt echter een mix van neo-classicistische, Empire en moderne meubels gebruikt.
Juliette Récamier was een charmante Francaise  wiens salon een modieuze ontmoetingsplaats was voor mensen in de politiek en de kunst in het vroeg 19e-eeuwse Parijs. Ze was fel tegen Napoleon en werd uiteindelijk door hem verbannen uit Frankrijk.
In twee hoeken van de kamer worden moderne hoekbanken geplaatst. Verlichting en andere accessoires zijn allemaal modern en eenvoudig van vorm. Om de link met Madame de Récamier verder te maken, zullen twee extra zitplaatsen in de kamer worden geplaatst in de vorm van een paar bergères ontworpen door Jacob Frères rond 1798 voor de salon van Madame de Récamier. Ook komt er een Barcelona stoel, dit is een 20ste eeuwse stoel die vooral in de lijn van de poten refereert aan het Empire legermeubilair van Napoleon.
Jacob Frères bergères
Jacob Frères bergères
Plattegrond appartement
Plattegrond appartement
Neo-klassieke laat 18de eeuwse spiegel
Neo-klassieke laat 18de eeuwse spiegel
Neo-klassieke kaarttafels circa 1790
Neo-klassieke kaarttafels circa 1790
Kle
Kle
Barcelona stoel Mies van der Rohe
Barcelona stoel Mies van der Rohe
Madame de Récamier
Madame de Récamier
Tilda Swinton
Tilda Swinton

You may also like

Back to Top