Billy Blair

Josephine Baker
Josephine Baker
Givenchy
Givenchy
Bonjour Paris openingsnummer
Bonjour Paris openingsnummer
Andy Warhol
Andy Warhol
Marisa Berenson, Halston en Liza Minelli
Marisa Berenson, Halston en Liza Minelli
Pat Cleveland in een ontwerp van Stephen Burrows
Pat Cleveland in een ontwerp van Stephen Burrows
Souper in de spiegelzaal
Souper in de spiegelzaal
Een paar van de Amerikaanse modellen
Een paar van de Amerikaanse modellen
De Battle of Versailles werd gehouden op 28 november 1973 in het operagebouw van Versailles om geld in te zamelen voor de restauratie van het paleis. Het evenement werd georganiseerd door Gérald van der Kemp (5 mei 1912–28 december 2001), de toenmalige curator van Versailles en Eleanor Lambert (10 augustus 1903–7 oktober 2003). Lambert was een belangrijke figuur in de Amerikaanse mode-industrie, ze initieerde de best dressed list en de modeweek van New York en deed PR voor verschillende Amerikaanse modeontwerpers. 
Tot begin jaren zeventig was het normaal voor Amerikaanse warenhuizen om patronen te kopen van Franse couturiers en deze onder hun eigen label te verkopen. De Franse modewereld was een formele omgeving, de regels van haute couture zijn wettelijk vastgelegd en de shows in Parijs waren strak georganiseerd. Modellen droegen een nummer terwijl ze statig door een salon liepen. Enige uitzondering was Yves Saint Laurent die geïnspireerd door de studentenopstanden inmiddels de Rive Gauche lijn was begonnen en in zijn boetieks betaalbare kleding verkocht. 
In de Verenigde Staten waren een aantal ontwerpers zich los aan het maken van de formele Europese manier van kleden. Eleanor Lambert selecteerde Halston, Oscar de la Renta, Bill Blass, Anne Klein en Stephen Burrows om in Parijs een show te geven tijdens het evenement. De Franse ontwerpers Yves Saint Laurent, Givenchy, Pierre Cardin, Emanuel Ungaro, and Marc Bohan voor Christian Dior openden de show op het liefdadigheidsevenement. De Fransen toonden hun kleding op de voor hen bekende manier, wat extra suffe decorstukken waren de enige concessie aan het feit dat het een gala avond was. De Amerikaanse ontwerpers hadden nauwelijks budget en onderling flink ruzie maar hadden wel Liza Minelli en bijzondere modellen weten te regelen. De modellen hebben uiteindelijk de meeste indruk gemaakt tijdens de avond. De veelal gekleurde Amerikaanse modellen hadden een heel andere manier van lopen dan tot dan toe gebruikelijk en brachten de kleding echt tot leven. 
Het boek van Robin Givhan The Battle of Versailles: The Night American Fashion Stumbled into the Spotlight and Made History over de avond en de context van de mode op dat moment is een aanrader. Ook is er een documentaire waar de modellen terugkijken op de avond.

Eleanor Lambert

You may also like

Back to Top