11 januari 2018
Vanochtend vroeg op voor een hike in Jabarkhet Nature Reserve in Mussoorie. Mussoorie is een hill station en erg oud en mooi, maar ik moest de bergen in en kon niet even gezellig koffie drinken en wat winkelen. Onderweg van Dehradun kwamen we vreemde dingen tegen, alle restaurantjes adverteren dat ze Maggi in hun eten doen, er was een restaurant dat Chilax and Relax en een uitzichtpunt dat Whatever Point heet én meerdere restaurants adverteren dat ze Kitty Parties organiseren. De chauffeur sprak slecht Engels dus ik zit nog met veel vragen. Hij wilde ook niet stoppen zodat ik kon fotograferen, begrijpelijk, want de goede man dacht waarschijnlijk dat ik gek was met mijn vragen over Maggi.
Het Natuurreservaat is een privé onderneming. Toen de "Britishers" weggingen claimde de vader van de eigenaar al dit land en begon er een reservaat. Blijkbaar kan je in India land claimen als eigendom als je ergens 15 jaar woont. Ik vond het maar een gek verhaal en vroeg me af hoe dat dan gaat met kadastrale inmetingen, maar daar wist de gids niet veel over te vertellen. Wel vertelde hij dat er luipaarden, beren, wilde zwijnen (formaat neushoorn wees hij aan), berggeiten en barking deer (blaffende herten?) voorkomen. Ik heb een fazant gezien.
De natuur met veel rhododendoronbomen, de stilte en het uitzicht op de besneeuwde toppen van de Himalaya waren genoeg.  Op Boar Hill heb ik een kopje thee met een paar sandwiches gegeten, de Britten hebben ook goede tradities achtergelaten.

You may also like

Back to Top